Koninklijke Nederlandse Munt maakt werk van Social Return
'Opdrachtgevers vragen er ook om'
Bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een van hen is Luuk van Viegen (18). Hij vond via het WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht (WSP) een baan bij het meer dan 450 jaar oude bedrijf. “Social Return is een van de pijlers onder ons bedrijfsbeleid”, zegt muntmeester/CFO Bert van Ravenswaaij.
In de grote productiehal van de Koninklijke Nederlandse Munt zit Luuk van Viegen, koptelefoon op, aan een werkbank. Geconcentreerd sorteert hij euromunten. Muntje voor muntje stopt hij de munten in een plastic verpakking. Die blisters zijn bestemd voor de handel.
Het is leuk werk, vindt Luuk. “Niet zo moeilijk, maar je moet wel gefocust blijven, anders maak je fouten. Ik laat me niet afleiden en luister naar muziek op mijn koptelefoon. Dan zit ik lekker in mijn eigen wereldje. Als ik moe word, loop ik een rondje.”
Luuk is een van de medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Munt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij is via de vestiging Lekstroom bij het bedrijf terechtgekomen. Eerst via een proefplaatsing met behoud van uitkering, sinds kort krijgt hij gewoon een salaris.
Tevreden
Luuk doet het prima, vertelt zijn manager Marc van Schaik. “Hij werkte eerst op een andere afdeling, maar daar kwam hij niet goed uit de verf. Hier zit hij helemaal op zijn plek. Hij werkt zelfstandig, heeft weinig extra aandacht nodig en ontwikkelt zich goed. Ik ben erg tevreden over hem.”
De Koninklijke Nederlandse Munt, een sinds 2016 geprivatiseerd voormalig overheidsbedrijf, heeft altijd medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst gehad”, zegt muntmeester en CFO Bert van Ravenswaaij. “Dat is onderdeel van ons bedrijfsbeleid. Maar we zien nu dat ook opdrachtgevers steeds meer aandacht vragen voor SR, Social Return. In tenders gaat het niet alleen meer om de prijs, maar in toenemende mate ook om andere zaken, zoals duurzaamheid en SR.”
In het kader van SR moet vaak een bepaald percentage van de opdracht worden besteed aan inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kan in allerlei vormen of op allerlei manieren. Denk aan leer-werktrajecten of de inzet van mensen met een WW-uitkering of vanuit de Participatiewet, zoals statushouders of mensen met een Indicatie Banenafspraak.
Onderscheidingen
Ook de baan van Luuk vloeit voort uit een door de Koninklijke Nederlandse Munt gewonnen tender. Het bedrijf won vorig jaar een aanbesteding van de Kanselarij der Nederlandse Orden, waarin aandacht voor Social Return on Investment (SROI) tot de voorwaarden behoorde, aldus Van Ravenswaaij. “Het betrof de productie van onder meer Koninklijke Onderscheidingen. Dat is behoorlijk specialistisch werk, vaak uitgevoerd door medewerkers die de Vakschool Schoonhoven voor goud- en zilversmeden hebben gevolgd.
Loonkostensubsidie en jobcoaching
Luuk staat vanwege zijn arbeidsbeperking geregistreerd in het zogeheten Doelgroepregister van het UWV en valt onder de Regeling Banenafspraak. Daarom ontvangt zijn werkgever voor hem een loonkostensubsidie. De hoogte daarvan wordt jaarlijks vastgesteld aan de hand van een loonwaardemeting, zegt accountmanager Anja van Eijk-Ten Berge, die het contact onderhoudt met de Koninklijke Nederlandse Munt. “De subsidie die de werkgever ontvangt, hangt af van het percentage loonwaarde dat een werknemer met een arbeidsbeperking heeft ten opzichte van een reguliere medewerker met diezelfde soort taken”.
Ook valt Luuk onder de No Risk Polis. Mocht hij onverhoopt uitvallen door ziekte, dan betaalt niet zijn werkgever de ziekte-uitkering, maar het UWV. Bovendien krijgt Luuk begeleiding van een jobcoach vanuit Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). De jobcoach, werkgever en Luuk stemmen de verwachtingen met elkaar af. Er worden aandachtspunten en coaching doelen besproken, zodat Luuk zelfstandiger aan het werk kan gaan. Voor de werkgever brengt de jobcoaching geen extra kosten met zich mee.
Regelwerk
Het in dienst nemen van een medewerker uit het Doelgroepregister vraagt extra inzet van de werkgever, zegt Sanela Gacevic-Nikocevic, bij de Koninklijke Nederlandse Munt verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. “Het aanvragen van subsidies en dergelijke is meer regelwerk. Bovendien is er een kans dat een plaatsing niet lukt. Je moet er als werkgever wat meer tijd in steken en tijd is natuurlijk geld. Maar alles bij elkaar valt het best mee. Bovendien krijgen we ondersteuning van WIL, dat ons een aantal administratieve zaken uit handen neemt.”