Direct naar content

Sinds een aantal jaar werken adviesbureau Berenschot en WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht nauw samen op het gebied van inclusief ondernemen. Berenschot is een bekend adviesbureau met veel verschillende diensten en uiteenlopende adviesgroepen: energie en leefomgeving, Zorg en maatschappelijke ontwikkeling, Openbaar bestuur, om er een paar te noemen. In gesprek met Vicky Schats, coördinator diversiteit en inclusie bij Berenschot, Wieneke Goedvolk-Westerveld, HR-manager bij Berenschot en Marlies Ensie, adviseur werkgeversdiensten bij WSP Midden-Utrecht. 

D&I in DNA 

Vicky: “Diversiteit en inclusie is onderdeel van het DNA van Berenschot. Wij geloven dat diverse perspectieven essentieel zijn voor het leveren van waardevolle adviezen aan onze klanten. Daarom hadden we al beleid op het gebied van D&I, diversiteit en inclusie, voordat die term veel werd gebruikt. We besteden al lange tijd aandacht aan genderdiversiteit, en hoewel dit groeit, streven we naar meer vrouwen in senior managementfuncties. Hoog op onze wensenlijst staat ook meer culturele diversiteit. En sinds een aantal jaar bieden we ook ruimte aan mensen met een kwetsbare arbeidspositie.  

Wieneke: “Ja, hoe is het in ons DNA terecht gekomen? Als je kijkt naar onze corporate story, onze roots: we zijn al 85 jaar een onafhankelijk bureau. Die onafhankelijkheid houdt in dat we écht goed kijken naar wat opdrachtgevers van ons vragen. Dat we niet klakkeloos meepraten met een klant vanuit het principe ‘wie betaalt, bepaalt’. De oude Berenschot benadrukte al het belang van onafhankelijkheid en kritisch vermogen. Die kritische grondhouding zit in al onze mensen, dat merk je echt.  

Om echt onafhankelijk en kritisch te zijn, de juiste vragen te kunnen stellen, is het belangrijk om te waken voor een tunnelvisie en is diversiteit een must. Niet alleen vanuit je eigen bubbel naar de werkelijkheid kijken. Of op z’n minst beseffen dát je vanuit een bubbel naar de werkelijkheid kijkt. Want eerlijk is eerlijk, onze consultants zijn wo-opgeleid, daarmee zijn we natuurlijk geen afspiegeling van de maatschappij. Maar wat je wel kunt doen is zoveel mogelijk verschillende vakgebieden en perspectieven samenbrengen. Dus werken hier onder andere economen, planologen, ingenieurs, organisatiewetenschappers en psychologen samen aan opdrachten en proberen we zoveel mogelijk vanuit verschillende brillen naar een vraagstuk te kijken, zodat je een goed en onafhankelijk advies kunt geven. 

We realiseren ons wel dat we met onze hoogopgeleide consultants geen afspiegeling zijn van de maatschappij. Maar we proberen ook op een andere manier diversiteit in de organisatie te krijgen. We willen bijvoorbeeld gaan inzetten op het organiseren van maatschappelijke klankbordgroepen die kritisch met ons meedenken, die ons scherp houden en zorgen dat we zaken niet te veel vanuit onze eigen bubbel bekijken. Dat is iets waarmee we onze opdrachtgevers echt vooruithelpen.  

De functies die vervuld worden door mensen met een kwetsbare arbeidspositie zijn nu nog vooral ondersteunend van aard. Maar dat is wel de manier om te beginnen en het zaadje te planten in de organisatie. Zodat ook managers van andere afdelingen gaan zien dat het werkt. En straks ook bij functies met andere verantwoordelijkheden eraan denken om met Vicky om tafel te gaan voor de invulling ervan. Dus kleine succesjes boeken en dan steeds een stapje verder gaan.” 

_1120976
Vicky Schats (Berenschot) en Marlies Ensie (WSP Midden-Utrecht)

Eerst de persoon, dan de functie 

Bij het aannemen van mensen met een kwetsbare arbeidspositie werken Berenschot en WSP Midden-Utrecht al een aantal jaar samen. Er is een kort lijntje tussen Vicky Schats van Berenschot en Marlies Ensie van WSP Midden-Utrecht. De samenwerking gaat verder dan alleen het invullen van vacatures. Het is een strategische samenwerking, waarbij duurzame oplossingen voor personeelsvraagstukken voorop staan. Dit is goed voor zowel Berenschot, de werkzoekende als de maatschappij in het algemeen.  

Marlies: “Voor WSP is het belangrijk dat we onze klanten goed leren kennen, zodat we mee kunnen denken bij het oplossen van personeelsvraagstukken. Vicky en ik hebben samen al heel wat plaatsingen voor elkaar gekregen. Wij kunnen elkaar inmiddels goed lezen en meestal voel ik aardig aan of een kandidaat een klik gaat hebben met Berenschot. Voordeel is dat bij Berenschot eigenlijk iedereen welkom is, ongeacht achtergrond. Sommige werkgevers beperken zich tot het aannemen van mensen die een indicatie Banenafspraak hebben. Op zich is hier niets mis mee, maar met Berenschot hebben we een veel bredere samenwerking. Dus ook mensen die al een tijd in de WW zitten, de WIA of met een psychische kwetsbaarheid een IPS-traject volgen zijn welkom. Wij willen het liefst met al onze klanten zo’n strategische samenwerking hebben. 

Eerst breng ik in kaart wie een kandidaat is: wat is iemands persoonlijkheid, wat zijn de kwaliteiten en talenten, wat voor begeleidingsbehoefte heeft iemand? Vervolgens ga ik met Vicky in gesprek. Het leuke is dat in 90% van de gevallen er nog geeneens een concrete vacature is, maar toch vinden we altijd werkzaamheden waar Berenschot mee geholpen is en die bij de kandidaat passen. We bedenken dus functies om de mensen heen, dat is het geheim van ons succes.” 

Wieneke: “Dat is dus een mooi voorbeeld van job carving, een methode die we steeds meer willen toepassen. De vraag is namelijk of alle werkzaamheden door de consultant zelf moeten worden gedaan. Kunnen ondersteuners misschien een aantal zaken overnemen? Denk bijvoorbeeld aan het voorbereidende werk, het verzamelen van informatie en het doen van analyses. Zover zijn we nog niet, maar door het behalen van kleine successen maken we de geesten rijp! We zijn heel tevreden over onze samenwerking met WSP Midden-Utrecht. Die helpt ons enorm om onze doelstellingen wat betreft inclusie en diversiteit te behalen. 

Bent u ook benieuwd wat samenwerking met WSP Midden-Utrecht u kan opleveren? Neem dan contact op met een adviseur.