Bezorgers veel gevraagd in Midden-Utrecht
27.12.2024In Midden-Utrecht worden er steeds meer pakketten, maaltijden en cadeaus aan huis bezorgd door bezorgers. Hiermee worden mensen bedoeld die met de (elektrische) fiets, brommer of bestelwagen (rijbewijs B) goederen brengen. De snelle groei tijdens corona heeft sindsdien alleen maar verder doorgezet. De krappe arbeidsmarkt en lage instroomeisen maken dat er veel mogelijkheden voor werkzoekenden zijn om als bezorger aan de slag te gaan.
Bezorgers in alle soorten en maten
Er zijn verschillende bezorgfuncties met ieder hun eigen baankenmerken, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. Zo zijn er de maaltijd- en flitsbezorgers die op (elektrische) fietsen of scooters rondrijden, de bestelbusbezorgers van supermarkten (vaak studenten) en pakketbezorgers bij logistieke dienstverleners. Daarnaast onderscheiden we ook nog de bezorgers van elektronica/witgoed en, de minst bekende, koeriers in de zakelijke bezorgmarkt. In deze laatste categorie zijn vaker 50-plussers aan het werk.
Aanbod bezorgers vanuit de WW droogt op
Vooral vlak na de coronaperiode steeg de vraag naar bezorgers. In de eerste helft van 2024 zien we dat de vraag wat afneemt, maar dat lijkt in lijn met dezelfde perioden in 2022 en 2023. Met de naderende feestdagen in het 3e en 4e kwartaal zien we in 2022 en 2023 weer een stijging in vraag naar bezorgpersoneel.
Tegenover de grote vraag naar bezorgers zijn er steeds minder mensen met een WW-uitkering bekend die ingezet kunnen worden als bezorger. Lees hier meer in de volledige publicatie over bezorgers.
Arbeidsmarktadviseur van Midden-Utrecht Vera Koning geeft aan: ‘De groeiende vraag naar bezorgers biedt kansen voor werkzoekenden, zeker omdat er vaak weinig instroomeisen zijn. Dit maakt het een toegankelijke stap richting werk, ook voor mensen zonder specifieke vooropleiding’.
Let op: WW-cijfers laten niet het volledige arbeidsaanbod zien. Het aanbod bestaat namelijk ook voor een groot deel uit scholieren en studenten die op zoek zijn naar een bijbaan. Daarnaast zijn er ook werkzoekenden met een bijstandsuitkering en werkzoekende zelfstandigen. Toch geeft het dalend aantal WW’ers wel een indicatie van het schaarse aanbod aan werkzoekenden.
5 bezorgprofielen met eigen kenmerken:
Er zijn 5 verschillende bezorgfuncties met eigen baankenmerken, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden:
- Pakketbezorgers bij logistieke dienstverleners werken meer uren per week dan bezorgers in bijbanen. Steeds vaker zijn ze in loondienst en krijgen ze een vast uurloon. Er worden ook veel onderaannemers ingehuurd. Het werk is behoorlijk zwaar.
- Koeriers in de zakelijke bezorgmarkt leveren goederen aan bedrijven. Dit bezorgberoep is wat minder bekend. Over het algemeen maken zij minder stops, meer uren per week en ligt de beloning hoger. Vaker dan gemiddeld zijn er 50-plussers in dienst.
- Maaltijd- en flitsbezorgers rijden op (elektrische) fietsen of scooters. Vrijwel iedereen is jong en werkt in bijbanen voor een paar uur per week. Loondienst komt steeds vaker voor. Ook zzp’ers worden nog ingehuurd maar wel steeds minder.
- Bestelbusbezorgers bij supermarkten zijn ook vaak jong, al zijn ze in bezit van een rijbewijs B dus ten minste 18 jaar. Vaak zijn het studenten in bijbanen. Bezorgers zijn vaak in loondienst werkzaam, maar ook uitzendwerk komt ook voor. Een klantgerichte houding is belangrijk.
- Bezorgers van elektronica/witgoed zijn er in 2 varianten. Bij sommige grote ketens werken veel studenten in bijbanen voor enkele uren per week. Bij veel kleine en middelgrote bedrijven in de elektrotechnische detailhandel werken bezorgers juist vaak voor meer uur per week. Hier ligt de nadruk op de technische installatie. Het hebben van een technische opleiding of achtergrond is dan vaak een voordeel.
Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/