Direct naar content

Het aantal faillissementen in de horeca is sinds het begin van 2024 aan het stijgen. Ondanks de grote vraag naar horeca, zijn er grote financiële zorgen onder ondernemers in de sector. Stijgende energie- en personeelskosten, schulden uit de coronatijd en smalle marges (mede door de gestegen inflatie) hebben er onder meer toe geleid dat het aantal faillissementen sinds 2022 sterker is gestegen dan gemiddeld over alle sectoren. Toch blijft ook in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht de vraag naar horeca personeel onverminderd hoog.

Steeds meer horecazaken moeten deuren sluiten

Het aantal horecazaken dat de deuren moet sluiten groeit. Door de stijgende kosten en schulden uit de coronatijd komen meer en meer ondernemers in financiële problemen. Een steeds groter deel van de faillissementen betreft eetgelegenheden zoals restaurants. De laatste jaren zijn er 4 keer meer werknemers betrokken bij een faillissement in de horeca. Het gaat hier om werknemers die UWV verzoeken om de loonbetaling over te nemen.

Faillissementen leiden (nog) niet tot toename in WW-uitkeringen

Je zou verwachten dat het aantal aanvragen voor een WW-uitkering hierop reageert. Maar dat is (nog) niet het geval. Het aantal nieuwe WW’ers vanuit de horeca in Midden-Utrecht groeit niet sterk, deze maand is er sprake van een toename van 0,8%. Dat komt omdat de sector nog steeds grote personeelstekorten heeft, waardoor er veel baankansen zijn voor werkzoekenden. Er zijn zelfs horecagelegenheden die op sommige dagen dicht gaan omdat ze niet genoeg medewerkers hebben. Bovendien komen er tegelijkertijd veel nieuwe horecazaken bij, vooral in de bezorging en fastservice (zoals foodtrucks). Het is onzeker of de toename in faillissementen doorzet, en of dat gevolgen heeft voor de werkloosheid in de sector. Vooralsnog gaat UWV voor de horeca in de arbeidsmarktprognose 2024-2025 voor Midden-Utrecht uit van een lichte groei van in totaal 600 werknemersbanen in 2024 en 2025.

667155199dad1

Zo komen werkgevers aan koks, medewerkers bediening en medewerkers fastservice

In de horeca hebben veel werkgevers last van een tekort aan medewerkers bediening, medewerkers fastservice en koks. Werkgevers hebben vaak moeite met het invullen van vacatures en het behouden van personeel. Dit zorgt voor een verhoogde werkdruk en problemen met de bedrijfsvoering. UWV biedt specifiek voor deze beroepen oplossingen waar werkgevers mee aan de slag kunnen. Lees meer over oplossingen tekorten horecaberoepen.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/