Met hulp van WSP weer aan het werk
Vrijwilligster Mari heeft nu ook betaalde baan
08.04.2024Met hulp van de vestiging Lekstroom van het WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht vond de IJsselsteinse Mari de Jong (54) een baan bij Kringloop Stichting Welkom in IJsselstein. Eerst op een werkervaringsplaats, sinds 1 januari dit jaar betaald. “Zo gaat het vaker”, zegt accountmanager Michel van Dodewaard van het WSP
Mari is in haar nopjes met haar baan. Ze werkt sinds juni vorig jaar 25 uur per week bij de kringloopwinkel op een werkervaringsplaats. Maar per 1 januari heeft ze een betaalde baan voor tien uur per week.
Ze werkt daarnaast ook nog vijftien uur als vrijwilliger bij de kringloopwinkel. Achter de kassa, in het magazijn, kleding uitzoeken: ze doet met plezier alle voorkomende werkzaamheden. “Ik vind het werk zelf leuk, maar ook de contacten met de klanten en mijn collega’s”, zegt ze.
“Mari is een voorbeeld van hoe het vaker gaat als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt soms na jaren weer terugkeren in het arbeidsproces”, zegt Michel van Dodewaard. “Ze moeten vaak wel wennen, een arbeidsritme opbouwen. Dat vraagt wat extra begeleiding. Maar als ze eenmaal gewend zijn, werken ze met veel plezier en doen ze hun werk goed.”
Maatschappelijke rol
Als accountmanager van het WSP legt Michel contacten met bedrijven die medewerkers zoeken. “Dat zijn allerlei soorten bedrijven. Commercieel, non-profit, groot, klein. Ze hebben gemeen dat ze invulling willen geven aan hun maatschappelijke rol.”
Het WSP ondersteunt werkgevers daarbij met advies op allerlei gebied. Maar ook door te inventariseren waar bedrijven behoefte aan hebben en door vervolgens de juiste kandidaten aan te dragen.
Zo ging het ook bij Mari de Jong, vertelt hij. “Ze heeft vroeger altijd gewerkt, maar raakte door allerlei omstandigheden in de bijstand. Ze wilde wel weer graag werken. Ze volgde via WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) een empowermentcursus. Via mijn contacten kon ze vervolgens terecht bij Stichting Welkom.”
Mari werkte eerst een aantal maanden op een werkervaringsplaats, maar voldeed zo goed dat ze per 1 januari 2024 een betaalde baan voor 10 uur per week kreeg aangeboden. Mari: “Er zijn hier twee mensen met een contract en ik ben er een van.” De verdiensten uit haar betaalde baan worden verrekend met haar bijstandsuitkering.
Toegevoegde waarde
Michel: “Bij het WSP proberen we mensen te reactiveren, het liefst in een betaalde baan, maar als dat niet haalbaar is als vrijwilliger. Want ook dan kunnen ze van toegevoegde waarde zijn voor een organisatie en een zinvolle bezigheid hebben.”
Het WSP heeft diverse mogelijkheden om werkgevers te ondersteunen die een medewerker aannemen met afstand tot de arbeidsmarkt. Als werkgevers iemand in dienst nemen uit het doelgroepenregister – mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking – kunnen ze een loonkostensubsidie aanvragen. Bovendien geldt een no-risk polis: bij uitval door ziekte van de werknemer krijgt de werkgever diens loonkosten vergoed.
De eerste zes maanden krijgen werkgevers in de meeste gevallen de loonkosten voor de helft vergoed. Daarna vindt de vergoeding plaats op basis van een loonwaardemeting: voor welk percentage kan iemand meedraaien in een bedrijf? Michel: “Stel dat iemand een loonwaarde heeft van 60 procent, dan bedraagt de loonkostensubsidie voor de werkgever 40 procent op basis van het minimumloon. De loonkostensubsidie is in principe oneindig.”
Bovendien kan het WSP een jobcoach regelen, die contact met de werknemer en werkgever onderhoudt om eventuele knelpunten boven water te krijgen.
Mari de Jong valt niet in het doelgroepenregister en voor haar is de loonkostensubsidie dan ook niet van toepassing. “Ze redt zich prima”, ziet Michel. Dat vindt Mari zelf ook. Haar doel: “Ik wil hier graag blijven werken, maar dan liefst met een volledig betaalde baan.”